Rudie Ottens geboren op 20 mei 1967 te Westerbork. Opgegroeid in Westerbork aan de Lindelaan, waar hij heeft leren lopen en fietsen. Als klein jochie kwam hij al bij de wielerkoersen, aangezien zijn oom Gerard Bruinsma wielrenner was. Toen deze was gestopt met fietsen toch de wielrennerij blijven volgen, vooral met de criteriums in de omgeving en vooral de Ronde van Drenthe en de Gouden Pijl werden gevolgd. Totdat in 1990 neefje Johan Bruinsma ging fietsen bij categorie 7. Rudie, die tot dat moment jeugdbegeleider bij de plaatselijke voetbalclub V.K.W. uit Westerbork was, gaf het jeugdbelegeidersschap er aan en ging nauwgezet de verrichtingen van Johan volgen.
Er werd een videocamera aangeschaft om de mooie prestaties van Johan vast te leggen. Maar op den duur gingen die videobeelden erg op elkaar lijken en werd er besloten om foto's te gaan maken. Dat vonden de clubgenoten van Johan van WRV De Peddelaars ook wel leuk en ze vroegen of Rudie ook van hen foto's wilde maken.

Nou, dat was geen probleem en zo kwam het, dat daarna ook noordelijke renners foto's wilden hebben. Er werd een fotomap aangeschaft om de foto's te tonen en zo werden de eerste foto's verkocht voor 0,75 cent (guldens). Op den duur werd het steeds meer uitgebreid. Totdat Rudie een prijsvraag bij het wielerblad Wieler Revue won en met de redactie mee mocht naar de Amstel Gold Race. Een dag van te voren werd al afgereisd en Rudie besloot zijn fotoboek mee te nemen en hij liet de foto's in het Sporthotel in Heerlen zien aan de eindredacteur Evert de Rooij en die vond er best mooie foto's tussen zitten. Die zei toen dat Rudie best eens wat foto's mocht opsturen en aldus geschiedde. Trouwens op die avond voor de Amstel Gold Race, had toenmalig Wieler Revue medewerker Raymond Kerckhoffs een interview met Andrej Tchmile aan de tafel waar Rudie ook zat. Het ging in het Frans, dus hij snapte er niet al te veel van, maar later kon hij het mooi teruglezen in de Wieler Revue en zo is Rudie dus in het wereldje van de fotografie gerold en steeds meer gaan doen voor de Wieler Revue (Nationaal). Toen de voormalige redactie opstapte bij de uitgever van Wieler Revue is hij de redactie gevolgd naar een nieuwe uitgeverij en is Rudie foto's gaan maken voor WielerMagazine, dat inmiddels weer samen is gegaan met Wielerland en nu Wielerland Magazine heet. Hij volgt de meeste koersen in het Noorden des lands, maar ook heel veel daar buiten, zowel Elite/Beloften, Vrouwen, Junioren, Nieuwelingen, Junior-vrouwen/Nieuwelingen-meisjes, Profs en soms Amateurs, Masters en Jeugd. 
Vele Wereld Kampioenschappen zijn al bezocht, de eerste in het buitenland was in het Italiaanse Corva, waar het W.K. veldrijden plaats vond begin jaren '90. Daarnaast nog vele W.K.'s veldrijden bezocht en ook diverse keren het W.K. op de weg en éénmaal het W.K. op de baan in Apeldoorn begin 2011.
Rudie is ook al diverse jaren freelance wielermedewerker van het Dagblad van het Noorden en regelmatig staan er ook foto's van hem in deze krant, evenals in de Leeuwarder Courant en zo nu en dan nog plaatsen andere kranten/magazines ook een foto van de hand van Rudie.
Naast de wielersport/veldritsport is Rudie ook regelmatig in de wintermaanden te vinden bij de marathonschaatsers/sters.

Een hobby die klein begon is nu een beetje uit de hand gelopen